ARFA.cz – Argumenty & Fakta

To snad ne! Je tu důkaz: Žádný ruský agent s ricinem neexistuje. ČR přesto vyhostí dva ruské diplomaty. Exkluzivní svědectví člověka zevnitř. Roste tlak na odvolání ministra Petříčka

Česká vláda vyhostí dva ruské diplomaty, kteří se stali obětí dezinformační kampaně v kauze “agent s ricinem”. Na odjezd ze země mají 48 hodin. Vše se však děje bez důkazů a především to znamená, že historka týdeníku Respekt byla kachna a nikdy nebyl žádný agent s ricinem. Celé to smrdí až do Langley, kde má sídlo CIA.



https://www.ARFA.cz/wp-content/uploads/2020/06/babiš-agent.mp4
Premiér Babiš oznamuje, že kauza Ricin byla dezinformací v důsledku vnitřního sporu na ruské ambasádě. Jinými slovy: nikdy nebyl žádný agent s ricinem, nebyly ani žádné plány na údajnou likvidaci českých lokálních politiků.

ROZHOVOR s Jiřím Klapkou, rusistou (vlevo): “Pan Končakov je slušný člověk a udělal toho mnoho pro ruskou kulturu v Praze.”

Premiér Babiš k tomu uvedl: „Z informací a důkazů, které jsem obdržel od BIS (Bezpečnostní informační služba), vyplývá, že celá kauza vznikla v důsledku vnitřního boje mezi pracovníky zastupitelského úřadu Ruské federace v Praze, kdy jeden z nich zaslal BIS smyšlenou informaci o plánovaném útoku proti českým politikům.


Andrej Končakov měl pro útoku českých dezinformačních médií přidělenu ochranku. Není potvrzeno, že patří mezi dva vyhoštěné diplomaty, ale pokud ano, pak proto není vůbec žádný důvod. V kauze figuroval jen jako oběť. Jeho okolí o něm hovoří jako o slušném a vzdělaném člověku.

Jako že celé to je jen drb?

Jinými slovy: Žádný agent s ricinem neexistuje a nikdy neexistoval, je jen historka, že si všechno vymyslel nejmenovaný pracovník ruské ambasády – zřejmě aby se pomstil svému kolegovi. I tady však chybí důkaz.

Není ani žádný důkaz, který podporoval tvrzení, že oba diplomaté pracují pro ruské tajné služby.

Velvyslanectví Ruské federace dnes obdrželo nótu ministerstva zahraničí ČR se sdělením o vyhoštění dvou pracovníků ruské diplomatické mise. Tohle je reakce:

“Jedná se o vykonstruovanou provokaci. Tento nepřátelský krok, jenž od počátku byl založen na nepodloženém obviňování v médiích, svědčí o nezájmu Prahy normalizovat rusko-české vztahy, které poslední dobou degradovaly a to ne naší vinou.”





Ředitel BIS s medailí za spolupráci od tajných služeb CIA a Langley ve Virgínii

Velmi podivná je časová souslednost celého příběhu. BIS údajně obdržela jakýsi anonym z Ruské ambasády. Novinář Bakalova týdeníku Respekt o několik týdnů později uveřejnil smyšlenou zprávu o ricinu – a až poté dostali tři čeští politici ochranku.


Tady to smrdí

Pokud tedy BIS opravdu považovala údajné udání ruského diplomata za věrohodné – proč nedostali tři čeští politici ochranku hned, ale až po uveřejnění informace v Bakalově dezinformačním týdeníku Respekt?


Vyhoštění diplomatů je tak jen groteskním výsledkem děsivého úniku informací z BIS, nezodpovědnosti Bakalova novináře Kundry, bulvárního žurnalisty Kroupy, angažované moderátorky Fridrichové z České televize – a následně selháním českého ministerstva zahraničí se zcela přepálenou reakcí.


Velmi trefně situaci shrnul známý advokát Pavel Hasenkopf: „Totálně neschopná BIS si snaží zachránit zbytky renomé tím, že hodí vlastní totálně zvrtanou akci na Rusy – to je mnohem uvěřitelnější než pohádka o tom, jak jeden ruský diplomat ve snaze odrovnat soka se pokusil úspěšně nabulíkovat BIS, že ten jeho sok chystá ricinový atentát… Sorry jako, ale debila si dělejte z někoho jiného.”


Vyhoštěný diplomat je v tom úplně nevině

Ruská strana od začátku označuje kauzu ricin za dezinformaci, což se nyní po odhalení zákulisí příběhu plně potvrzuje. Rusko odpoví zrcadlově, tedy – vyhostí dva české diplomaty z Ruska.

Vyhoštěným diplomatem bude podle všeho oblíbený ředitel Ruského střediska vědy a kultury v Praze Andrej Končakov. Tím druhým je zaměstnanec zastupitelské kanceláře Igor Rybakov. Není známo, že by byl mezi nimi nějaký spor.





Selhání ministerstva i vlády

“Jde o skandální krok českého ministerstva zahraničí a české vlády. I kdyby byla ta verze s údajným zaměstnaneckým sporem pravdivá, rozhodně není adekvátní odpovědí vyhoštění diplomatů,” říká Stanislav Novotný, bývalý policejní prezident.

Jeho slova potvrzuje rusista a hudebník Jiří Klapka, který se dobře obeznámen s poměry na ruské ambasádě. “Pan Končakov je kultivovaný, noblesní a vzdělaný člověk. Odvedl tady v kultuře obrovský kus práce. Mezi Čechy nemá nepřátele. Jestli třeba nějakému svému bývalému zaměstnanci šlápl na kuří oko a ten mu nějaký způsobem “pomohl”… Člověk se může domnívat cokoli,” uvedl Jiří Klapka v rozhovoru pro Slobodný vysielač 11. května.



Ukažte důkaz!

Česká Bezpečnostní informační služba BIS teď přišla se stejnou verzí jakéhosi zaměstnaneckého sporu, o kterém se šuškalo na ruské ambasádě. Dosud BIS mluvila jen o tom, že má jakousi informaci z anonymního zdroje.

Premiér Babiš hovořil o důkazech: Je jen jediný důkaz, který by mohl mít v kauze jakousi validitu. Ten, který usvědčuje nejmenovaného zaměstnance ambasády, že poskytl BIS smyšlenou informaci.




O existenci takového důkazu však třeba vážně pochybovat. Lze si opravdu je stěží představit zaměstnance ambasády, že posílá na BIS e-mail, nebo informaci poskytuje telefonicky v domnění, že když volá BIS, určitě nemůže být nahráván.

Proč se tento informátor – popleta obrátil jen na BIS? Proč jiné zpravodajské služby nebo policie žádné takové udání nemají?


Kauza Ricin smrděla od samého začátku, ale nyní to je takový puch, že je to cítit až to Washingtonu, nebo do Langley, kde sídlí centrála americké tajné služby CIA.



Odvolání mistra Petříčka

Vyhoštění diplomatů je tak zcela neadekvátní reakcí na jakousi pomluvu. Vážně poškodí již tak narušené vztahy mezi Českou republikou a Ruskou federací.

Selhalo české ministerstvo zahraničí, BIS (únik informací) a totálně selhala české média: Bakalův Respekt, Seznam zprávy a Česká televize, kterou kauzu líčily jako ověřenou.


loading…

Mezitím sílí tlak na odvolání ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Ten je podle mnoha zdrojů jen figurou neúspěšného kandidáta na tento post Miroslava Pocheho, jehož nepustil do funkce prezident Miloš Zeman.

O odvolání ministra Petříčka usiluje především KSČM, která tichou podporou umožňuje vládnout hnutí ANO premiéra Babiše. Premiérův krok s odvoláním diplomatů tuto parlamentní podporu zásadně komplikuje.

Nespokojenost s působením Petříčka také opakovaně vyjadřuje prezident Miloš Zeman.


Premiér Babiš se tak v nelehké situaci postavil na opačnou než kde stojí prezident Miloš Zeman, který považuje od samého začátku kauzu “ricin” za smyšlenou a působení BIS za selhání. Premiér Babiš naopak BIS zcela nepochopitelně poděkoval za dobře dovedenou práci.


Miloš Zeman odmítl situaci komentovat.