ARFA.cz – Argumenty & Fakta

Musíte vidět: Zakázaný Trump. Twitter smazal VIDEO (4 minuty), ve kterém prezident USA vyzývá k ukončení brutálního řádění rváčů a násilníků z hnutí ANTIFA. Tady je.

Sociální síť Twitter zablokovala video prezidenta Trumpa, které bylo mírumilovnou poctou černochovi Georgeovi Floydovi a výzvou k ukončení násilí. Jde o další z řady blokací příspěvků Trumpa, který dosud používal Twitter jako základní komunikační prostředek s voliči.



Zakázané video, které vyzývá k ukončení násilí

Trumpovy příspěvky na síti Twitter měly obrovskou sledovanost – řádech desítek milionů. Říká se že díky nim minule vyhrál volby.


Trump: ANTIFA je teror

“Rozumím velké bolesti, kterou cítíte. Smrt George Floyda byla tragédie. Nikdy se to nemělo stát. Naplnila srdce Američanů hrůzou, zlobou a hněvem. Podporujeme právo na poklidné protesty. Stojíme na straně rodiny George Floyda,” říká prezident Trump na videu klidným hlasem, zatímco v pozadí zní klavírní hudba.

“Odkaz George Floyda byl zneuctěn násilníky, anarchisty a rabováním. Násilí a vandalismus je řízen organizací ANTIFA a dalšími levicovými skupinami, kteří terorizují nevinné,” říká prezident Trump.




Twitter proti Trumpovi

Téměř čtyřminutové video s názvem Hojení místo nenávisti (Healing, no Hatred) bylo sice zablokováno majitelem sítě Twitter, ale zůstalo na sociální síti YouTube. Obsahuje sestřih fotografií a videí z pokojných i násilných protestů, které vyvolala smrt černocha George Floyda.

Video má nyní již více než 550 tisíc zhlédnutí. Twitter uvedl jako důvod stažení “porušení autorských práv”. To může působit jako záminka, protože video je sestaveno z několika desítek záběrů, u nichž je nemožné určit autora.


Čtěte též: Tvrdý střet prezidenta Trumpa a sociání sítě Twitter. “Je to hnízdo radikální levice,” uvedl šéf Bílého domu. Twitter trvá na tom, že bude kontrolovat faktickou správnost Trumpových příspěvků. Ten hrozí regulací



Jack: Je to moje síť

Spor mezi Trumpem a majitelem sítě Twitter Jackem Dorseym (43) vyvrcholil minulý týden, kdy byl Dorsey pozván do Bílého domu. Schůzce předcházelo několik blokací Trumpových příspěvků. Mimo jiné ten, v němž prezident upozorňovala na možné podvody při případném korespondenčním hlasování při volbách.


Na schůzce v Bílém domě mezi Trumpem a Dorseym, který také v roce 2006 Twitter zakládal, nedošlo k dohodě. Jack Dorsey (43) po setkání uvedl, že bude příspěvky blokovat dál, pokud to uzná za vhodné.

Na veřejnost prosákl příspěvek jednoho z ředitelů sítě Twitter, ve kterm označil Trumpa za nacistu. Vedení společnosti se od příspěvku nedistancovalo, a označilo ho za soukromý názor svého zaměstnance.





Trump vs. sociální sítě

Prezident Trump po nedohodě s Dorseyem nařídil přezkoumat zákon, který se týká možnosti majitelů sociálních sítí mazat či blokovat obsah. Podle možného výkladu zákona jsou sociální sítě místem shromažďování a účastníci mají svobodu slova.

Majitelům sociálních sítí by tak byla zakázána jakákoliv cenzura obsahu. Přirovnání: Zůstali by majiteli náměstí, ale bez možnost ovlivnit to, co se na něm děje.


Postoj sociálních sítí bude při volbách klíčový. Kvůli údajné pandemii koronaviru jsou zakázána volební shromáždění, kde Trump září. Televizní tiskové konference jsou rozbíjeny “fake news” médii, za které Trump považuje například CNN, Washington Post, New York Times a další.



Facebook a Youtube zatím s Trumpem

Majitel sít Facebook Mark Zuckerberg se staví ke Trumpovým příspěvkům vstřícně. Nejsme tu od toho, abychom cenzurovali. To necháme na hlavním médiích.” Síť Youtube, která patří do stále Google (výkonný ředitel je Sundar Pichai) , je zatím také zdrženlivá.


George Floyd, černošský dealer drog, zemřel 25. května při zatýkání v Minneapolisu. Zasahující policista, běloch, mu zaklekl na krk a zatčený se udusil. Nyní již bývalý policista teď čelí obvinění z vraždy.