ARFA.cz – Argumenty & Fakta

To už je moc! Poláci na akci k 80. výročí začátku II. světové války nepozvali Rusko. Zato za hodné Německo přijede Frau Merkel i prezident. Trump prý má strach z hurikánu, tak zůstane doma

Trump nemá čas – a taky se prý bojí hurikánu, který se točí jako čamrda nedaleko břehů USA. Ruský prezident Putin by přijel rád, ale… Nepozvali ho.

Symbolicky v polské Wieluni, prvním městě bombardovaném před 80. lety německým letectvem Luftwaffe, začne 1. září velká připomínková akce. Pozvánku dostal kde kdo z celého světa – kromě Ruska.

Zato tehdejší agresor – nacistické Německo (tedy jeho nástupce dnešní “hodné” Německo) – má pozvánky hned dvě.

Polské město Wieluń po útoku Luftwaffe v září 1939

Ostatně – podobnou šaškárnu provedli “vítězné mocnosti včetně Německa” při nedávných oslavách vylodění v Normandii. Také tam Putina nepozvali.

Psali jsem o tom ZDE:


Hranice 80 let je považována za ideální pro přepisování dějin. Pamětníků už je málo a pokud tvrdí, že to bylo jinak, než jak tvrdí propaganda, vždy je možnost nad tím mávnout rukou, že už to mají popletené, protože jsou staří. 80 let je něco jako tektonický zlom, kdy se historie stane majetkem jejích vykladačů.


Proč se Hitler neoholil?

A jak vidno na příkladu Sovětského svazu ( Ruska) a jeho nesporně zásadní role ve II. světové válce, je úplně jedno, že existují stohy důkazů.

Němci za války vyvraždili takřka šest milionů Poláků

Proč přepisovat dějiny? To je hloupá otázka. To je jako ptát se Hitlera, proč se neoholí.

Záměr dnešní propagandy je nasnadě: Podle USA je třeba vytvořit nepřítele, abychom vám mohli prodat zbraně na ochranu proti němu. Tím nepřítelem je Rusko a prodejcem je USA – suverénně největší obchodník se zbraněmi na světě.

Jak si mohou Poláci dovolit nepozvat Rusko, které je vítězem II. světové války? Mohou. Jako by už bylo všechno jedno. V rámci protiruské hysterie je dovoleno vše. A tak se zřejmě brzy dozvíme, že vítězem II. války byl Obama, nebo že hodní Němci porazili ty zlé.

Nepozvání Ruska a pozvání Německa je symbolická synergie dnešní doby, kdy mají dvě ideologické skupiny jiný zájem, ale společného nepřítele. Na jedné straně je USA, jehož zájmem je prodej zbraní, na druhé Německo, které chce řídit Evropu skrze Evropskou unii.

Proto dělá USA vše proto, aby byl z Ruska co největší nepřítel a Německo všechno proto, aby mu bylo odpuštěno – k čemuž přispěje i potřebný výklad historie. Výsledkem je paradox, kdy na akci o II. světové válce nepozvou jejího vítěze.

Němci v Polsku

Za německou stranu dostala pozvánku kancléřka Merkelová a spolkový prezident, který je tak významný a tajuplný, že se jeho jméno sice smí vyslovit, ale nikdo ho nevyslovuje, protože si ho nepamatuje.


Super – Hujer Duda

Lze si jen stěží představit podlézavější přístup, než jaká má vůči USA nynější polská vláda. Polský prezident Andrzej Duda je něco jako Super-Hujer. Chcete základnu USA na polském území? No jasně! A ještě vám ji postavíme zadarmo! Chcete nám prodat rakety? To by bylo skvělé! Máte víc?

O Super-Hujerovi Dudovi jsme psali ZDE

I Trumpovi se z toho musí dělat šoufl.

Rozhodnutí nepozvat ruského prezidenta Vladimíra Putina odsoudil i bývalý polský prezident Lech Walesa. „Pouze naše už tak špatné vztahy nepozváním Ruska zhoršujeme,“ uvedl.


Jak zní výmluva?

Výmluvy jsou nejlepší, pokud víme, jak to je. Oficiální důvod nepozvání Ruska Polskem na akci 80. výročí začátku II, světoví války je tento:
“Sovětský svaz (Rusko) jsme nepozvali, protože nebyl 1. září 1939 do II. světové války zapojen.” (To je sice pravda – Sovětský svaz vstoupil do války po napadení Polska Německem až 17. září 1939, ale…)

Pěkně! Tato výmluva má jedinou vadu, že kromě Německa a Polska nebyl 1. září do II. světové války zapojen nikdo. To by si pak mohli Poláci pozvat jen Německo a společně si zavzpomínat na ty staré časy, kdy chodili esesáci v polských uniformách (Gliwice, 31. srpna 1939) .

Varšava během obléhání německou armádou v září 1939. Byla dobyta za pouhých 20 dní. Po válce z města nezůstal kámen na kameni.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov k tomu výstižně poznamenal: „Žádné vzpomínkové události v jakékoliv zemi věnované výročí Velké vlastenecké války nebo II. světové války nemohou být bez účasti Ruska považovány za plnohodnotné“.

Jiná věc by byla, kdyby Polsko letos nepořádalo vzpomínkovou akci k “80. výročí začátku II. světové války”, ale akci k “80. výročí začátku vymazání Polska z mapy”. Tam se ještě dalo pochopit, proč by nepozvali Rusko (jako nástupnický stát tehdejšího Sovětského svazu). Po německé invazi si v roce 1939 oba státy rozdělili Polsko jako kus salámu.

Aby nevypadalo nepozvání Rusku tak okatě, nepozvalo Polsko na akci k “80. výročí začátku II. světové války” ještě Srbsko. Na protest proti nepozvání Ruska do Polska nepřijedou zástupci Arménie a Běloruska.

Český prezident Miloš Zeman na akci přijede.