ARFA.cz – Argumenty & Fakta

Revoluce na pražském magistrátě? Tajná dohoda, podle které má skončit primátor Hřib. Kdo místo něj? Rozpočet je 50 miliard. Známe scénař


Konec pirátského primátora Hřiba? Podle zákulisních informací se schyluje k zásadní změně ve vedení pražského magistrátu. Sílí tlak na vytvoření koalice nové, a to Spojené síly pro Prahu a ODS s tichou podporou ANO. Prý je to hotová věc.

K této změně by mohlo dojít již za pár dní na mimořádném jednání 10. června. Novým starostou by se podle některých zdrojů mohl stát Jiří Pospíšil (TOP 09, Spojené síly pro Prahu).

Magistrátní volby 2018 dopadly zcela nevídaným způsobem, kdy pět politických uskupení získalo takřka stejný počet hlasů a rozdíl mezi prvním a pátým byl jen v řádech stovek hlasů.

Mandáty jsou rozděleny takto: ODS 14, Piráti 13, Spojené síly pro Prahu 13, Praha sobě 13, ANO 12. V úvahu tak připadaly v podstatě dvě varianty uspořádání koalice, přičemž v obou případech k nim držely klíč Spojené síly pro Prahu (TOP09, STAN, Lidovci).

Obojí řešení jsou křehká. Dosud držela koalice Piráti (Hřib), aktivisté z Prahy sobě a Spojené síly pro Prahu.

„Ke změně se schylovalo už dlouho. Že se tak ještě nestalo, je především zásluhou hnutí STAN, konkrétně jeho lídra Hany Marvanové, která vše řeší velmi uvážlivě,“ uvedl zdroj pro portál Arfa.cz.

Za krátké období své existence má za sebou současná koalice (Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu) několik zádrhelů, například při tajném hlasování o metru D, možnou manipulaci při hlasování ohledně Libeňského mostu, rozpory ohledně bytového fondu a další.  Koalice má za sebou historicky nejdelší jednání zastupitelstva, když 24. května jednali více než 22 hodin v kuse.

Jiří Pospíšil se nikdy netajil, že by měl primátora dělat on. „Já sám jsem chtěl být primátor, aspiroval jsem na tu pozici, protože si myslím, že měl v čele Prahy stát zkušený politik. Pan Hřib je politik bez zkušeností. Piráti ale jasně řekli, že jejich primátor je pro ně podmínkou existence koalice,“ řekl Pospíšil časopisu Týden v listopadu 2018.

Celý rozhovor Pospíšila ZDE

Varianta Spojené síly pro Prahu s tichou podporou ANO má ovšem velkou slabinu s Pospíšilovou podporou probíhajících demonstrací za odvolání premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše. Je otázka, zda je politika “kdo je víc AntiBabiš” ta správná a zda to není jen krátkodechý útok “do plných”. Podle zákulisních informací však premiér není proti realizaci plánu na nové vedení radnice.

Jiří Pospíšil uspěl s TOP 09 ve volbách do Evropského parlamentu do Bruselu, kde už působil předtím. V mezidobí se ovšem stal šéfem TOP 09 (po propadáku pod vedením Miroslava Kalouska v parlamentních volbách 2017).

Na dvou židlích sice sedět lze, ale vypadá to blbě.

Výsledky voleb do Evropského parlamentu byly významným signálem pro případné změny ve vedení Prahy. Ukázaly totiž reálné aktuální rozložení sil, když byly (mimo jiné) věrohodným průzkumem volebních preferencí. A pak také to, že Pospíšilův úspěch v pražských volbách nebyl náhoda a opětovné spojení s hnutím STAN je krok správným směrem.


Mnoho jiných variant na primátora není v dohledu. Lídrem ODS, která v pražských volbách získala nejvíc hlasů, byl gynekolog Bohuslav Svoboda, ale tam je zádrhel s trestním stíháním a Svobodova pravá ruka Alexandra Udženija by mohla být problém pro koaliční partnery. Ve hře tak je mezi možnými kandidáty na primátora i právničkaHana Marvanová (Spojené síly pro Prahu, STAN), která vedla kandidátku po boku Pospíšila.

A pak je tu samozřejmě i možnost že se nestane nic a koalice zůstane ve stejném složení jako dosud a se Zdeňkem Hřibem v čele.