ARFA.cz – Argumenty & Fakta

Migranti nás nakazí koronvirem, varuje Maďarsko a neprodyšně zavírá hranice. Záběry z dronu na putující masy. Demonstrace v Turecku, vyhánějící migranty do Evropy

Maďarsko uzavřelo svou jižní hranici před přívalem migrantů směřující do Evropy od tureckých hranic. Současně varuje, že mnoho migrantů, kteří se v současné době pokoušejí proniknout do Řecka, prošlo Íránem, který je považovaný za jedno z hlavních ohnisek epidemie koronaviru.


Záběry z dronu na putující masy migrantů

Děsivé záběry na zástupy putující Evropou

Demonstrace v Turecko, které vyhání migranty k hranicím

V Turecku jsou čtyři miliony migrantů, kteří chtějí do Evropy. Jsou sváženi k hranicím s Řeckem

Migranti, všechno mladí muži, směřují k hranici


Budapešť oznámila, že „tranzitní zóny“ podél hranice se Srbskem, kde mohou migranti žádat o azyl a čekat na rozhodnutí, budou uzavřeni na dobu neurčitou v důsledku invaze do Evropy prováděné Tureckem.

„Pozastavujeme na dobu neurčitou přijímání migrantů do tranzitních zón,“ uvedl hlavní bezpečnostní poradce Maďarska György Bakondi. “Vidíme určité spojení mezi koronavirem a nelegálními přistěhovalci.”

V Maďarsku dosud nebyl zaznamenán jediný případ koronaviru.



V současné době se asi 10 tisíc migrantů připravuje na plavbu z Turecka na řecké ostrovy a dalších 13 tisíc se pokouší zaútočit na řeckou pozemní hranici – počet rychle roste. Některé odhady však hovoří již o celkovém počtu 100 tisíc.

“Mnoho migrantů, kteří míří do Evropy, pochází z Afghánistánu, Pákistánu a Íránu a velké množství z nich by mohlo mít koronavirus sjednaný doma nebo během svých cest,” uvedl hlavní bezpečnostní poradce Maďarska György Bakondi.



“Maďarům: Budeme chránit naše hranice a naši vnitřní bezpečnost,” prohlásil. “A zpráva pro migranty: Bez ohledu na to, co říkají jejich organizátoři, neexistuje cesta do Evropy přes Maďarsko.”

„Maďarsko se nikomu neotevře ani nepustí,“ pokračoval. “Cesta zde nevede, nestojí to za to vyzkoušet to.”


Turecký prezident vypustil migranty do Evropy v reakci na nedostatečnou podporu jeho armády v Sýrii. Turecko je členem NATO.

Migranty pozvala do Evropy německá kancléřka Merkelová v roce 2015.