ARFA.cz – Argumenty & Fakta

Babiš: “Tak s tím mě vyhnali!” Poslanci si odmítli snížit platy v rámci solidarity kvůli koronaviru. “To by byl populismus,” zaznělo. A tu už mají skoro dvojnásobek za posledních šest let!

Poslanci a senátoři mají v posledních týdnech ráj na zemi. Parlament kvůli epidemii koronaviru funguje v omezeném režimu, odpadly například všechny zahraniční cesty, peněz ale berou stejně jako jindy.



Tohle se stalo, když je premiér Andrej Babiš požádal poslance a senátory, aby se ze solidarity vzdali byť jen části platu:


Babiš o platech politiků ve své pravidelné rubrice Čau lidi. Sám už se vzdal tří svých poslaneckých platů.

Volně ke stažení. Sdílejte!

“Ptal jsem se ve sněmovně jestli naši poslanci nechtějí být solidární. Tak s tím mě vyhnali. Kromě platů mají náhrady, diety a tak dále, takže je tam velký prostor v šetření,” uvedl premiér Babiš.

“Teď se kvůli viru nikam nelétá, takže poslanci ani nejezdí nikam na výlety. Navrhnu solidární snížení platu i na příští vládě, pokud o tom vůbec bude debata. Samozřejmě o tom nakonec rozhoduje sněmovna.”




“Už jsem požádal paní ministryni Maláčovou (práce a sociální věci, pozn. red.), aby to řešila, protože se mi nelíbí, že platy politiků jsou navázány na platy soudců a státních zástupců. To je potřeba oddělit,” říká premiér Babiš.



Platy jako raketa

Platy řadových poslanců a senátorů přitom rostou raketově. Ještě v roce 2014 měli měsíční plat 55 tisíc, dnes už je to takřka 90 tisíc korun. To je skoro dvojnásobek za posledních šest let. Částka je jen plat, s různými náhradami a funkcemi se blíží až 200 tisícům měsíčně.


Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) na pokyn premiéra už začala jednat a vzala do pěkně od podlahy. Platy poslanců, senátorů a ministrů by podle ní měly dosahovat maximálně pětinásobku minimální mzdy.

“Platy ústavních činitelů chci svázat s minimální mzdou. Je to nejlepší měřítko, které zobrazuje hospodářskou kondici,” uvedla Maláčová ve sněmovně. “Musíme ukázat společnosti, že začneme šetřit.”


Celé Babišovo video Čau lidi (17. 5. 2020)

Půl milionu měsíčně

Minimální mzda je v České republice 14 600 korun. Vynásobeno pěti je to 73 000 korun. Základní měsíční plat řadového poslance a senátora přitom činí 90 800 korun, ale vzhledem k různým členstvím ve výborech, náklady na dopravu, reprezentaci či ubytování si poslanci přijdou měsíčně až na 200 tisíc korun.

Někteří poslanci si navíc nakumulovali funkce, takže berou hned několik platů. Odstrašujícím příkladem je Jan Čižinský (Praha sobě), který je zastupitel hlavního města Prahy, starosta městské části Praha 7 a ještě poslanec. Všude pobírá plat, takže si měsíčně přijde nejméně na půl milionu korun.




Začněte šetřit u sebe!

S velmi zajímavým návrhem přišel poslanec Václav Klaus ml. (Trikolóra): Odebrání platů poslancům a senátorům po celé druhé pololetí letošního roku.

Zůstali by jim mohly pouze náhrady, které měsíčně činí až 62 700 korun a slouží na dopravu, stravu a reprezentaci. Nadále by jim zůstaly také prostředky na poslanecké kanceláře, asistenty, analýzy.

Výsledná částka se tak blíží “pětinásobku minimální mzdy, tedy 73 tisícům korun. Návrh Václava Klause ml. ale neprošel a vůbec se o něm nehlasovalo. Někteří poslanci se prý ozvali, že snížení platu by byl populismus.


Mělo by to projít hladce!

Zmražení nebo snížení platů dlouhodobě prosazují poslanci SPD a KSČM. Pokud se k nim přidalo ještě ČSSD a samozřejmě Babišovo ANO, projde návrh ministryně Maláčové bez problémů.

Proti jsou zástupci tzv. Demobloku, tedy ODS, TOP 09, Lidovci a nečitelná je Pirátská strana.



Zdroj: Idnes platy politiků