ARFA.cz – Argumenty & Fakta

60 miliard korun! Prezident Miloš Zeman shrnul škodu, kterou prý primátor Hřib způsobil českým firmám

Čínské firmy v reakci na záměr pražského primátora Hřiba (Piráti) vyřadit z dohody mezi Prahou a Pekingem větu o “jedné Číně” ruší jednání a schůzky z českými firmami. Deníku Blesku to pod garancí anonymity sdělili zástupci desítek firem, které na tamním trhu působí, nebo by na něj rády pronikly.

Prezident Miloš Zeman označil v rozhovoru pro deník Blesk přístup primátora Hřiba za hrubou politickou chybu. Škody prý dosahují odhadem až 60 miliard korun. Hra na “protičínskou strunu” prý může přinést krátkodobě body u místních (pražských) extremističtěji laděných voličů, ale obecně škodí celé zemi.


„Uvědomte si, že Čína je alergická na koncept dvou Čín. To znamená Tchajwanu a pevninské Číny. Ten koncept dvou Čín už dnes oficiálně téměř nikdo nezastává. Dokonce všechny vyspělé země v čele se Spojenými státy a samozřejmě i s Českou republikou, hájí koncept jednotné Číny, včetně Tchajwanu,” řekl prezident Miloš Zeman ve velmi výživném rozhovoru pro deník Blesk.


Případ je učebnicovou ukázkou škod, jaké může napáchat horlivost ideologicky motivovaného lokálního úředníka.


Čína v reakci na vyjádření pražského magistrátu rozhodla o zrušení turné hned několika českých hudebních těles, které měly v názvu slovo Praha, nebo Český. Nejprve dostali zákaz filharmonici z orchestru PKF – Prague Philharmonia. Povolení následně nedostalo ani Pražákovo kvarteto. Následovalo zrušení turné Symfonického orchestru Českého rozhlasu a hudebního souboru Guerneri Trio Prague.


No a teď vám přijde Hřib…

“No a teď vám přijde pražský primátor Hřib a z již dohodnuté dohody o spolupráci mezi Prahou a Pekingem chce vyřadit právě to prohlášení o jednotné Číně. Myslím si, že je to hrubá politická chyba a i když lituji čínské reakce, myslím, že dokážu poznat její příčinu,“ uvedl prezident Zeman.


Situaci ještě zhoršil nový ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který při schůzce na téma: “jak vyřešit vzniklou krizi” v podstatě vyplísnil čínského velvyslance. Tomu pak nezbylo, než o tomto tupém přístupu českého ministra kultury informovat své nadřízené v Pekingu.



Číňané obchodují s přáteli…

Krize vyvolaná primátorem Hřibem zatím naštěstí nijak zásadně nazasáhla do kontraktů dvou největších českých firem: PPF (Home Credit) a Škoda auto. Pokud však Hřib splní své hrozby a prosadí odstranění věty se zmínkou o “jedné Číně”, mohou škody vzniknout i tam.

“Číňané obchodují s přáteli. Je to součást jejich firemní kultury. Takže jestliže pan primátor Hřib škodí jenom Praze, je to věc jeho a pražanů. V tomto případě škodí České republice,” shrnul prezident Miloš Zeman.

Prezident Zeman o Hřibovi pro Blesk ZDE


Reakce primátora Hřiba na výroky prezidenta Zemana svědčí o hlubokém nepochopení celé situace:

“Prezident Miloš Zeman nepochopil, že politika jedné Číny neznamená, že Praha bude tancovat tak, jak Čína píská, “ řekl pražský primátor Zdeněk Hřib pro Novinky.cz.



Států, které uznávají Tchajwan jako samostatný stát, bylo vždy málo a v posledních letech jich ještě ubývá. Naposledy Tchajwance takto „obětovala” Panama. Problém s Tchajwanem má Čína od roku 1949, kdy Mao vyhnal na tento ostrov tehdejší vládu. Dnes odebírá Čína 40 % celé produkce Tchajwanu.

Spojené státy se drží politiky jedné Číny v podstatě od roku 1979. Tchajwan je ostrov velký jako asi polovina České republiky, žije zde 23 milionů obyvatel. Čína je velká jako dvě Evropy a žijí zde takřka dvě miliardy lidí. Je to největší světová velmoc.

Pěkný článek principu Jedné Číny ZDE


Obrovské škody v česko – čínských vztazích napáchala již nenávistná kampaň proti firmě Huawei.

Dopad postupu ideologicky motivovaného lokálního úředníka bude mít zřejmě i odstranění desky Osvobození ze Staroměstské radnice a nedůstojné tahanice kolem sochy maršála Koněva, které padají na vrub místního “nacisty” Ondřeje Koláře, starosty Prahy 6. I zde mohou jít škody do desítek miliard korun.


Nepřehlédněte