ARFA.cz – Argumenty & Fakta

To snad ne! Moskva: Největší česká organizace Člověk v tísni připravovala v Rusku státní převrat. Verbovala a školila mladé lidi k podvratné činnosti. To vše pod zástěrkou údajné charity. Miliardy do ní proudí z USA

Moskva zveřejnila podrobnosti ohledně zákazu české struktury Člověk v tísni. Jde o obrovský skandál mezinárodního dosahu, protože tato česká organizace, mimo jiné podporovaná i českou vládou, vyvíjela podle Moskvy podvratnou činnost nejen v Rusku, ale i na Ukrajině v době Majdanu a působí i v jiných zemích bývalého Sovětského svazu.

Jen ze státního rozpočtu ČR dostala organizace Člověk v tísni v roce 2018 neuvěřitelných 164 milionů korun. Česká republika tak přímo podporuje (podle Ruska) extremistickou organizaci, vyvíjející podvratnou činnost na území cizího státu.


Rusko zvažuje, že si pozve českého velvyslance a bude požadovat vysvětlení. Údajná charita může být podle ruských představitelů zástěrkou pro zpravodajskou činnost. Skandál vážně poškozuje již tak pošramocené česko – ruské vztahy. Aktivita Člověka v tísni může být interpretována jako vměšování do vnitřních záležitostí Ruska.


České ministerstvo zahraničí jako by vůbec nepochopilo situaci. Ministr zahraničí Petříček (ČSSD, nyní v Etiopii ohledně čmeláků, vrtů a tance u tyče) vyjádřil znepokojení. V Etiopii ministr zastupuje také tak trochu Člověka v tísni.

Kvůli zařazení české humanitární organizace Člověk v tísni na seznam nežádoucích organizací nechal předvolal ruského velvyslance, ale zase poslal náměstka jelikož je v té Etiopii.


Státy, kde působí organizace Člověk v tísni. Rusko si mohou škrtnout.

Humanita jako zástěrka pro podvratnou činnost

„Tváří se jako charita. Možná se věnují nějaké charitě, ale je to jen zástěrka. Hlavní náplň organizace Člověk v tísni je verbování lidí a jejich školení, jak organizovat a jak se chovat během protestních shromáždění,“ uvedl člen komise Státní dumy Adalbi Šchagošev.

Na seznamu zakázaných organizací v Ruské federaci je 19 organizací, jejichž název často obsahuje termín “demokracie”.

Jako první byla v roce 2014 na tento seznam zařazena americká The National Endowment for Democracy (NED), která před pár dny zorganizovala státní převrat v Bolívii. Je považována za operativní křídlo americké tajné služby CIA s neomezenými prostředky a rozpočtem.


Člověk v tísni jako základna agentů?

„Organizace Člověk v tísni je virtuální základna pro školení agentů, kteří se pak stanou předáky a koordinátory protestních nálad,” říká Šchagošev. Náhončí Člověka v tísní prý obcházeli obyvatele o žádali po nich vyplnění speciálních dotazníků, které umožní odhalit sociální nálady, tedy potenciál podvratné činnosti.

Mnohé neziskovky bývají vyslána do cizí země, kde pod humanitární přikrývkou provádí politické a zpravodajské úkoly. V mnoha případech poskytuje kanceláře a objekty jako úkryty pro rozvědku. Humanitární krytí je používáno pro politickou a dokonce zpravodajskou činnost.

Organizace Člověk v tísni byla zařazena na seznam v Rusku nežádoucích neziskových organizací začátkem týdne. Poslední kapkou bylo školení “podvratných revolucionářů” v Arménii. Aktivní byla také v Gruzii a na Ukrajině v době Majdanu v roce 2014, nyní působí v Donbasu.


Revoluce za cizí peníze

“O své zemi mají rozhodovat občané, nikoli cizinci placené neziskové vlivové organizace,” uvedl na svém twitterovém účtu poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD).

Organizace Člověk v tísní má rozpočet závratné dvě miliardy ročně. Peníze dostávají od americké agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID) a od fondů, napojených na miliardáře Sorose, který je považován za iniciátora barevných revolucí po celém světě.

Od Sorosových fondů čerpá své zdroje řada dalších českých neziskovek s mezinárodním přesahem, například Evropské hodnoty, které vede pornoherec Jakub Janda.